donderdag 10 december 2009

Geen e-mail.Mijn moeder (89) is al een maand aan het kwakkelen. Zelfs enige tijd in het ziekenhuis, maar het gaat nog niet goed. Wat vaker naar IJsselstein en gewoon elke dag even kort bellen. Ze heeft geen internet en e-mailen kan dus gewoon niet. Bellen heeft dan ook voordelen. Je hoort eerder hoe de vlag erbij staat en je vraagt eens wat door. Als het nodig is kun je gewoon sneller reageren of het gesprek een wending geven. Daar kan e-mailen echt niet tegenop.

www.eddehaas.nl

http://www.eddehaas.nl/
Ja, misschien al eerder vermeld, maar da's ook nog een website.
Omdat Mieke nu ook met een Smartboard werkt wilde ik een simpele startpagina maken zodat ze met kleuters met weinig klikken iets op 't bord kan laten zien.
Grappig en leuk om te merken dat ook andere leerkrachten het gebruiken.
Ik krijg goede reacties.

Overigens is het wel genieten dat Mieke (na meer dan veertig jaar werken) nu nog 'even' met een Smartboard in de klas werkt en het zeker zo leuk vindt.
Toen we in 2003 met de eerste borden op de Aloysius gingen werken hebben we al deze ontwikkelingen niet voorzien.

En dan te bedenken dat we nu weer op een grens zitten. Over enkele jaren zullen de beamers verdwijnen en zal alles touchscreen zijn. De eerste (formaat 42 inch) zijn besteld. Naar grotere formaten zijn we aan het kijken/testen.
Al gehoord van MYBEE....
Een gratis veilige browser (van KPN) voor kinderen.
Ziet er leuk uit, werkt goed. Voor ouders en leerkrachten (?) is er van alles in te stellen zodat een kind alleen goedgekeurde sites te zien krijgt.
Het is geen lege browser, maar een die op basis van de ingestelde leeftijd(en) een soort startpagina maakt met een breed aanbod. Als je daarbuiten gaat kan de ouder e.e.a. goedkeuren of juist beveiligen. De eerste indruk is positief.

Of het echt gaat werken in de praktijk......voor hele jonge kinderen lijkt het me een heel mooi iets. Ouders moeten toch wel enige tijd besteden om het zodanig in te stellen dat het kind tijdens het gebruik niet steeds moet komen vragen of 'je' iets wilt goedkeuren.

In de afgelopen jaren zijn er allerlei organisaties geweest die zoiets geprobeerd hebben. Meestal met weinig of beperkt resultaat. Maar goed, het blijft wel nuttig dat men er mee bezig is.
Mijzelf lijkt handiger als je op een pc voor 'je' kind een eigen account aanmaakt. Je kunt dan al veel voorkomen doordat je zelf kunt kiezen welke programma's beschikbaar zijn. Mybee kan dan zeker wel een onderdeel zijn voor de jongere kinderen.
Zelf proberen: www.mybee.nl Het is helemaal gratis en met een goede handleiding.

Windows 7 en Office2010

Alweer een paar weken geleden een laptop gekocht met Windows 7. Nog niet dagelijks in gebruik, maar wel al veel geprobeerd. Lijkt erg op Vista, maar loopt wel soepeler. Nog geen grote problemen ontdekt, maar soms wel dezelfde als in Vista. Als je al met Vista werkte zal de overgang niet groot zijn. Het lastigste is nog dat je zo'n machine wil laten samenwerken met andere notebooks/pc's die dan Vista of XP hebben. Dat gaat nog steeds lastiger dan onder XP.
Ik zou nu zeker geen Vista meer aanschaffen.

Dan is er ook nog Office2010 (beta). Tja, weer anders dan Office2007. Voor het basiswerk met Word en Excel maakt het geen verschil, zo gewend. Publisher is nu ook in 2007-stijl, terwijl dat in 2007 nog 2003-stijl was. Kan wel eens problemen geven in de toekomst met het bouwen van 'onze' websites. Waarschijnlijk zullen we toch nog wel een jaar of twee met de bestaande versies (2003 / 2007) doorgaan. Dus dan zien we wel weer.
Wat wel goed is aan Office2010 dat e.e.a. zich meer en meer richt op het internetwerken.
Komt nog niet helemaal goed uit de verf, maar er komt steeds meer in zicht dat we veel meer werk on-line zetten. Zeker als je ziet dat her en der de tekenen erop wijzen dat de snelheid het komende jaar flink omhoog zal gaan.

Moet je nu zo snel op de nieuwe zaken inspringen. Ja, toch wel. Hoewel ik e.e.a. niet meer in de werkpraktijk zal meemaken wordt er op allerlei plaatsen over gesproken. Het blijft toch interessant en leuk om mee te doen en wie nog wat te sturen. Daarnaast wel zo belangrijk: Waar ga je zelf (en de school) 'straks' je geld aan besteden.

Alweer een poos verder.

Alweer een maand verder. Nog amper twee weken en dan is het kerstvakantie én d'r ligt nog zoveel. Soms heb je het idee dat er te weinig uit je handen komt. Zal wel niet kloppen, maar toch.
Afgelopen maandag een zogenaamde Parnassys-dag. Van twee scholen totaal 8 personen, een cursusleider van Parnassys en een meekijker. Op weg om Parnassys te gaan gebruiken. Liep lekker. (Parnassys is een adminstratiesysteem waar alle gegevens van de leerlingen in samengezet kunnen worden. Cruciaal voor het huidige onderwijs. Volledig webbased.)

Dinsdag, wat zich maandag al aankondigde, een off-day. Griep of alleen flink verkouden? Gelukkig was e.e.a. woensdag al weer draagbaar. Een meevaller is dan wel dat je veel al doet vanaf je pc thuis. D'r kan nog van alles geregeld worden.

Woensdag een flinke storing op de Aloysius. Hele netwerk supertraag. Bellen, navragen, herstarten en checken en dan weer mailen. Ben je toch weer onverwachts het grootste deel van de morgen 'kwijt'.
De Groene Oase gaat over op Esis-webbased. (is vergelijkbaar met Parnassys hierboven) Met Gerard (directie) e.e.a. kortgesloten zodat ie voor de cursus a.s. maandag voldoende info heeft. Met Rovict contact, bestanden klaargezet en zo nog wat voorbereidingen. Een collega info hierover gemaild.
Met Station contact over wat netwerkproblemen en wat nagevraagd over het nieuwe backupsysteem. Gaat over veiligheid, gemak en uiteraard geld.
Het belang van backups wordt nog altijd onderschat, denk ik zo.
Ook thuis maar weer eens wat uitgebreider mijn eigen backups bijgewerkt.

'Zojuist' afgesproken dat op 14 januari de twee Smartscreens op de Aloysius worden geplaatst en vernomen dat een problematisch Smartboard onder garantie vervangen wordt. Dat zijn weer leuke dingen.

Op een van de scholen geven de printers zeer regelmatig problemen. En nog 'leuker' je lost ze op en zie na een paar dagen weer bijna hetzelfde probleem. Kan plots niemand (ondanks 5 printers) meer iets printen.
En dan zijn we pas op drie dagen van een week......