zaterdag 25 april 2009

Heerlijk vakantie.

Jazeker, vrijdagavond genoten van een prachtig concert. O.a. Trial by Jury (in het nederlands) en stukken van Mozart. De zaal (kerk) was behoorlijk vol en het koor+orkest leverde een bijzondere prestatie. Nee, mijn geest was niet vertroebeld door de vakantiesfeer.
Morgen ga ik wel heerlijk richting Frankrijk en genieten van het platteland.
Als je onderaan de pagina kijkt en/of klikt kun je zien waar ik 'toen' was en straks weer 10 dagen ben.

Touchscreen of Smartboard?

Een Smartboard is mooi, heel mooi. Over enkele jaren zal er bij een Smartboard geen beamer meer hangen, maar zal het bord eigenlijk een touchscreen zijn.
Na de meivakantie wil ik gaan bekijken of een touchscreen iets kan zijn voor bijvoorbeeld een kleutergroep of een teamvergadering(ruimte). Een 44-inch touchscreen, een mini-pc eraan, Smartboardsoftware paraat...en gaan.
Juist in een kleutergroep kun je bijvoorbeeld in de kring er veel mee doen....vermoed ik zo. En de kosten? Die lijken in de buurt te komen van een huidige Smartboardconfiguratie.

Thintables is failliet, jammer !

Helaas kwam deze week het bericht dat Thintables failliet is. Ik heb nog geen info van de contactpersonen van het bedrijf zelf.
De afgelopen bijna twee jaar hebben we hier volop tijd in gestoken, want het principe (o.a. volledig externe server / beheer, Windows, thuiswerken, etc.) was mooi en praktisch goed werkend. Vorig jaar won het bedrijf nog een IPON award, o.a. doordat ze een leerlingtafel aan het ontwerpen waren waar de computer met toebehoren volledig in geïntegreerd is en uiteraard in een draadloos concept.
Een van de problemen was voor mij wel dat er op dit terrein veel in ontwikkeling is. Het is dan ook lastig om ergens grootschalig in te stappen.
Jammer voor de medewerkers want ze hebben er hard aan getrokken.
Overigens verwacht ik wel dat bekende bedrijven zoals Heutink, Stationtostation en Skool ook met zulke concepten gaan komen.
We zullen zien.

vrijdag 24 april 2009

Even afhandelen.

Ging er net vanmorgen een beamer op zwart, bij een ander halfjaar oude TFT-schermen....twee doen niets meer. Een ander had even een serie webpagina's online gezet, maar het kwam niet over zoals bedoeld.
Reservebeamers besteld, reserve TFT-monitoren besteld, webpagina's aangepast, ook weer rond.
Zo vlak voor een vakantie wil je ook dat allerlei lopende aanmaningen toch de wereld uitgaan. Kopiefacturen opgevraagd en weer doorgesluisd.
En zo kan de lijst langer worden gemaakt. Doen we niet.
Vanmiddag nog een uurtje bij de les zijn, her en der wat afsluiten en dan morgenochtend wat backupspullen over de locaties verspreiden.

Vanavond maar eens naar concert van het koor waar Mieke lid van is.
Een jaar geoefend, zal vast mooi worden.

Vrijdag voor de meivakantie.

Vandaag begin van de dag en eind van de dag assisteren bij wat computerlessen op de Groene Oase. Het is de startperiode voor een langer lopend project voor de groepen 5 en 6. Over enkele weken ga ik naar de achtergrond.
Vandaag zijn er nog wat (administratieve) klussen die afgerond moeten worden voor de vakantie. Wat beamers en computers weghalen i.v.m. schoonmaak of beveiliging.
Maar het vakantiegevoel groeit.

Eindelijk gekozen.


Mieke zal nog een jaar werken op de Bernadetteschool in Naaldwijk. Uiteraard weer in een kleutergroep, maar dan wel in een nieuw gebouw. En......ze krijgt een Smartboard! Afgelopen week hoorde ik dat deze school toch ook gekozen heeft voor de echte Smartboards, 14 stuks. Ze komen in alle lokalen.
Het team heeft zich zo'n twee jaar met de keuze beziggehouden. Een drie jaar terug heb ik bij hen een eerste Smartboard geplaatst. Vervolgens hebben ze alle soorten en maten uitgetest. Dan vind ik het toch wel leuk dat ze uiteindelijk terugkomen bij de eerste keus. Voor Mieke zal dat zeker een bijzonder jaar worden. Het wordt haar 42e jaar als echte kleuterleidster en dan helemaal bij de tijd. (Nee, niet 'weer', want ze was natuurlijk al bij de tijd.....)

(Voor diegenen die het niet weten.....Mieke is natuurlijk mijn wederhelft.) Raar woord eigenlijk.....wederhelft.

De meivakantie nadert.

Het was een rommelig dagje. Een aantal afspraken gemaakt....allemaal voor na de meivakantie. De mail houdt nooit op, zeker de laatste weken is er een flinke stroom vanuit allerlei instanties die met nieuwe initiatieven komen. De Rekentuin (van oefenweb.nl) is een hele mooie. Daar heb ik op ingeschreven en gaan we na de meivakantie een proef mee doen.
Station-to-station heeft een grote update uitgerold en dan moet je weer allerlei zaken doornemen en checken. Een aantal machines vertoont wat opstartproblemen, dus na de vakantie ligt er weer werk.
Op Het Talent zijn zes nieuwe PC's binnengekomen en ook de vervanging voor de gestolen notebooks kan eindelijk ingezet gaan worden.

Van essentiële software (leerlingenadministratie en leerlingvolgsysteem)maak ik waar nodig altijd bij een vakantie extra backup.....stel je voor dat in de vakantie de school afbrandt, de server het begeeft....
Morgen worden bij een aantal scholen de backupsystemen helemaal naar een ander gebouw verplaatst. Een deel van de backup staat altijd al buiten de gebouwen.

Probleemfacturen zijn er altijd. Dat betekent bellen, wachten, bellen....

Maar wat zou je daarover zeuren als je hoort van het overlijden van Martin Bril. Nu maar hopen dat mensen toch via die Bril blijven kijken, dan zien ze hoe rijk onze wereld is.

Reünie zesde klas '77-'78

Zaterdag 18 april 2009 was er een reünie van een jaar van de Aloysiusschool. Dat wil zeggen van een groep die in 1977-1978 de zesde klas was. Vandaag kreeg ik foto's van de avond, maar ook mooi oud materiaal binnen. Het was een enorm gezellige avond en het grootste deel was aanwezig. Ook de collega's Jo Valk en Jan de Vries waren er.

Het is altijd weer geweldig goed om te zien en te horen hoe het iedereen vergaan is. Men grijpt de kans aan om van jou eens te horen hoe je toen tegen bepaalde zaken aankeek, zoals bijvoorbeeld tegen juffrouw Odijk. Hoe ging dat nu zo binnen het team.....

Frappant hoe men zich sommige activiteiten nog herinnerde.

Bijzonder was natuurlijk dat deze groep eh....klas, nog in de oude school heeft gezeten, het jaar in de oude tuinbouwschool aan de Kerkweg en het eerste jaar in de nieuwe huidige school.

Binnenkort zal ik hier ook een link plaatsen naar alle foto's van de reünie, maar ik moet toch dringend eens in mijn eigen en het schoolarchief duiken, want er moet nog veel meer materiaal zijn.

woensdag 22 april 2009

Woensdag 22 april.

Vandaag maar eens proberen allerlei klussen af te ronden. Het wordt een dag vol administratie, facturen, declaraties, etc. Het zijn zaken die je vooruitschuift en meestal geef ik directe vragen uit de scholen voorrang. Maarja, het administratiegedoe moet toch ook een keer en dan is dat vaak zo voor een vakantie het 'juiste' moment.

Dinsdag 22 april, werk.

Vandaag niet echt opgeschoten. Een groot deel van de morgen op Het Talent. Met twee leveranciers e.e.a. bekeken voor offertes i.v.m. plaatsing beamer, scherm. Altijd weer meer haken en ogen dat je eerst denkt.
Direct maar even wat printerproblemen verholpen, maar een vraag van een kleuterleidster vergt even wat meer. Maar even doorschuiven voor na de meivakantie.

Op de Jozefschool gaf een beamer het op. Gelukkig kon Sjors zelf een andere inpassen. Maar eens bekijken of de lamp vervangen moet worden of dat ie weg moet voor reparatie.
Frans meldde tevredenheid over de verhuizing van gisteren. Er kan weer 'normaal' gewerkt worden.
Het gedoe met Esis en de PGN-scan blijft voorlopig nog extra tijd kosten.

Op de Ark wat kort overleg, foto's overgezet, filmpje on-line gezet en Nell had nog wat speciaal printwerk. Thuis e.e.a. bewerkt en afgemaakt.

Later een hoop getelefoneer, afspraken voor na de meivakantie. Zulke zaken kosten altijd meer tijd dan je wilt.
Wat boodschappen bij Office Centre in Wateringen.
Zo gaat een dag snel voorbij en vraag je je wel eens af wat je nu eigenlijk bereikt hebt op zo'n dag.

Website werk.

Uiteraard heb ik ook een website voor mijn werk.

Sommige info is wat verouderd en er is nu een nieuwer deel ook met info voor de scholen afzonderlijk.

Wil je mij een bericht sturen zonder mailprogramma: ???????

Er is ook nog een site met mijn domeinnaam, maar die was ik even vergeten.
Voorlopig eerst maar deze blogsite uitproberen.

Mijn eerste mini...

Afgelopen zaterdag maar eens een mini-notebook gekocht. Leuk dingetje, kleiner dan een A4, draait met XP. Eerste dagen al zeer tevreden. Kan er eigenlijk alles mee, batterij gaat nu zo'n zes uur mee, prima beeld en geluid.
Het is een Asus EEEPC type 1000H. 1 GB intern geheugen, 160GB HD. € 375,-.....niet echt goedkoop, maar als vervanger om onderweg van alles mee te kunnen doen.....handig.


Tot nu toe kan ik er eigenlijk alles mee, wat ik op een grotere doe.
Het enige is dat er geen DVD-speler inzit, maar goed die heb ik nog los.
Ik heb er uiteraard flink wat mee geëxperimenteerd en wellicht volgt er meer info.

Foto's, albums.

Onderaan deze pagina draait in klein formaat een diavoorstelling. Als je erop klikt ga je naar het origineel en vind je nog veel meer foto's.
Kun je ook eens zien hoe het er in Langy uitziet en wat voor mooie foto's Miek maakt.

Wat privé-dingetjes.

Albert stuurde een pdf, 40 pagina's van 'De Oud-Rotterdammer'. Zo krijg ik van hem ook regelmatig knipsels uit de Utrecht-bijlage, o.a. over Ondiep en andere Utrechtse (oude) zaken. Tenslotte ben ik er geboren en er tot mijn 21e geleefd.

Ik kreeg gisteren dus van hopman Jan Ruys een brief met foto. In juni is er een dag waarop oud-verkenners elkaar kunnen ontmoeten. Ik ga er heen, ben benieuwd. Met Hans Gantevoort al telefonisch contact even bijgepraat.

Het Nivon (http://www.nivon.nl/) stuurde een brief om assistentie voor het August Reitsmahuis in Hoek van Holland. Maar eens gemaild dat we eens kunnen bekijken of Miek en/of ik 'iets' zouden kunnen doen........op wat langere termijn misschien iets meer tijd voor zoiets.

Eind van de dag bericht van Lia dat voor het weekend van 2-4 oktober a.s. alweer de Nivon-huisjes bij Krikkenhaar voor de wandelgroep zijn geboekt.

dinsdag 21 april 2009

De eerste blogdag.

Op de Jozefschool wordt intern verhuisd. Er moesten een Smartboard, beamer en netwerkpc in een gerenoveerd lokaal worden geplaatst. Samen met Sjors was dit een uurtje werk. Groep 7 heeft morgen 'gewoon' het spul ter beschikking.

Daarvoor was ik op de Groene Oase. Computerles met groep 5. Na een half uurtje kon ik verder want de ouder die helpt kon prima uit de voeten. Met een aantal leerkrachten nog wat zaken afgehandeld.

Aanstaande woensdag is er weer een release / update van Station. Iedereen via papier en mail op de hoogte, zodat men er rekening mee kan houden.

Met twee leveranciers contact, zodat we morgenochtend in Het Lint (Talent) even op locatie kunnen opnemen wat er nodig is om in het speellokaal ofwel de aula een beamer en scherm permanent te plaatsen.

Van een andere school wilde een leerkracht wat oude bestanden uit de backup. Dat was even zoeken op oude schijven, maar wel iets gevonden. Later bleek ze nog meer te zoeken, maar dat zal wat meer tijd vergen.

Tijd.....tijd, oja die vliegt nog steeds. Een leerkracht had een vreemd probleem met Hoofdwerk, een rekenprogramma. Even op school gekeken zodat ik snap wat ze bedoelt. Dat wordt thuis puzzelen.......morgen dus.

Backup......zo tegen een vakantie aan moet er altijd extra aandacht besteed worden aan het backuppen. Ondanks snellere machines kost dat steeds weer veel tijd.

En zo was er nog wel meer variabels.
En ondertussen toch ook genieten van deze mooie dag, even de rozen bespuiten tegen de luizen, even het weer in Frankrijk bekijken, mailtjes lezen van oud-leerlingen die afgelopen zaterdag op de reünie waren. Per gewone post kreeg ik een foto + brief van mijn oude hopman.

En het werk......hier meld ik maar een deel, want anders lijkt het net werk.

Weer eens wat anders proberen.

Weblog, blog......maar eens aangemaakt.
Elke dag is er wel wat te melden, of dat gaat lukken......
Ik probeer op allerlei manieren te communiceren, uiteraard gewoon op locatie lijfelijk present, maar ook via e-mail en websites.
Ik ga proberen om deze blog bij te houden. Interessant voor jou? Geen idee, maar och ik raak mijn eieren kwijt, wie weet welke invallen ik krijg en misschien is er iets voor jou bij.
Soms gaat het over mijn werk, maar ook andere zaken zal ik niet mijden.

Dit is mijn startbericht.

Groetjes,
Ed de Haas
info@ict-msdh.nl